ENDAST FLÄTA! DU KAN GÖRA DETTA MED VILGÅR

Staket, bårder, valv och trädgårdsbänkar: du behöver inte mer än en hög med pilkvistar och två händer. Det kräver självklart lite övning och tålamod – och några blåsor är också möjliga – men det är framför allt väldigt roligt att göra. Vill du också komma igång med detta hållbara trädgårdsjobb? Då är det här några praktiska tips.

Vilken pil?
Det finns cirka 400 arter av pil, men endast ett fåtal lämpar sig för vävning. Du kan använda ettåriga kvistar av kattsälgen (Salix viminalis) till korgar, men för kraftigare konstruktioner som staket behöver du grenarna av gråpilen (Salix cinerea) och bittersälgen (Salix purpurea).

Så här får du videkvistar
Har du en passande pil i din trädgård? Då behöver man inte knyta den varje år, vanligtvis räcker det vart tredje till femte år. Du kan beskära en pil på två olika sätt, den här videon visar hur du beskär en pil.

Det finns naturligtvis en god chans att du inte har tillräckligt med grenar från den där pilen för ett stort flätningsprojekt. Då finns det inget annat alternativ än att leta efter extra pilgrenar. Det finns ett antal pilplantor i Nederländerna som odlas speciellt för vävning. Men på hösten ser man ofta annonser på Marktplaats från folk som beskära sin pil och inte gör något med grenarna. Med lite tur kan du hämta den gratis eller mot en liten avgift.

spara videkvistar
Efter beskärning eller inköp av pilarna, vänta inte för länge med flätning. Annars kommer tårna att torka ut och bli mindre böjliga. Den bästa tiden för flätning är från november till maj. Vill du spara pilkvistar innan du sätter igång? Förvara dem sedan på en fuktig och sval plats. Du kan också lägga tårna i en stor vattenskål ett tag, så blir de mer flexibla igen.

Inspiration till bättre flätning
Vill du komma igång? Ta då en titt på konsten hos “mästarvävaren” Piet-Hein Spierings. Han vänder inte ryggen åt speciella föremål, han vävde en gång i tiden ett gigantiskt bo på tio meters höjd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *