Att sälja på utländska nätauktioner

 

 

 

Vill man sälja på auktioner utomlands är det främst eBay som gäller. Även om man är registrerad på Tradera måste man ändå registrera sig och skapa ett nytt alias på eBay.

 

Det vanligaste är att registrera sig på eBay.com vilket betyder att du främst vill sälja till kunder i USA men även globalt då det är där många letar i första hand. Det är också bättre att registrera sig på eBay.com istället för kanske eBay.co.uk därför eBay.com har många fler erbjudanden till den som säljer än vad eBay i Storbritannien har. Det kan gälla att man får lägga ut auktioner utan kostnad och andra liknande erbjudanden.

Ett måste är att kunna hyfsad engelska för att kunna sälja på eBay. Objektsbeskrivning, regler, avtal, svar på frågor och att kunna ställa dem måste ske på engelska. Därtill kommer att man måste använda sig av Paypal för betalningarna och det innebär också mycket information på engelska.

Allt går ganska smidigt tills det uppstår problem av något slag. Det är då det är särskilt viktigt att kunna kommunicera bra på engelska.

Vissa saker kan vara av intresse att kunna sälja på en internationell marknad som till exempel samlarsaker, antikviteter eller kanske typiskt svenska prylar som många vill ha i USA. Samma sak gäller där som på Tradera. Ta bra foton, skriv detaljerad objektsbeskrivning och var ärlig i allt. Det är mycket besvärligare när någon i USA blir missnöjd och vill skicka tillbaka varan än om varan finns i Sverige.

Där kommer också Paypal in i bilden. Ett Paypal konto är lätt att öppna och kan göras omgående på www.paypal.com. Paypal tar ut en avgift på cirka 5-6% på  det inkomna beloppet och däri ligger även kundens frakt.Det går inte att sälja på eBay utan ett Paypalkonto. Där måste också ett kreditkortsnummer lämnas. Är man säljare så finns det till en början ett ganska lågt belopp som är tillåtet att ta hem till sitt konto ( cirka 6000SEK tror jag) efter det måste man verifiera vem man är. Det sker oftast genom att man skickar en kopia per fax på körkort eller annan legitimation + en kopia på en räkning ( till exempel elräkning eller telefonräkning) som står i ens eget namn. Personbevis brukar inte accepteras.

Om en kund sedan till exempel säger att han inte har fått varan eller är missnöjd och inte vill ha den så blockerar och reserverar Paypal direkt den summa det gäller på ditt Paypalkonto. Finns det inga pengar på kontot kommer du att ligga minus och bli ombedd att betala in den summa det gäller omgående. Sedan återstår för dig att bevisa att du skickat registrerat så att det går att spåra paketet. Kommer sedan inte paketet fram får kunden tillbaka pengarna från Paypal och själv får du vända dig till Posten för att reklamera och få ersättning. Vid missnöje får kunden skicka tillbaka varan. Om varan har gått sönder i transporten blir det värre. Kunden ska ju ha sina pengar tillbaka och du får begära ersättning av posten vilket kan vara svårt då de ofta hävdar att det beror på att det var dåligt packat.

Alla kunder vill inte betala rekommenderat brev. Så ett tips kan vara att redan från början lägga på den summan i utropspriset eller fraktkostnaden. Har man varor till låga priser kan det vara svårt och då får man helt enkelt chansa och skicka som vanligt brev och vara beredd på att ta en del smällar om brevet skulle komma bort.

Generellt kan man säga att man kan aldrig sälja mycket på eBay om man inte också är beredd att förlora några mindre summor då och då. Det går inte att som på Tradera undanta sig för postens slarv – det fungerar inte på eBay. Där måste du kunna bevisa att du har skickat varan.

Ett tips är att aldrig skicka något i ett vanligt brev till ett värde som du inte är beredd att förlora.

Ebay tar också en provision på sålda varor och eBays avgifter tillsammans med Paypals avgifter ligger på minst 25%. Det kan vara bra att känna till när du bestämmer ditt utropspris.

Liksom på Tradera kan man också sälja till Fast Pris ( Buy it now). Men fortfarande vill många göra ett fynd så auktionspris + köp nu brukar fungera bra eller bara auktion.

Paypal fungerar så att belopp över 500SEK går att ta hem till det konto man uppgett utan att betala någon särskild avgift och det bör man också göra och inte låta stora belopp stå kvar på kontot.

 

 

 

Tjäna pengar på loppis

Att sälja på svenska nätauktioner

Vad och var kan jag sälja?

Måste jag betala skatt?

 

 

 

 

 

Jobba utomlands?