Att sälja på svenska nätauktioner

 

 

 

 

Att sälja på nätet

På Tradera kan du sälja det mesta. Tänk bara på att stora saker som är svåra att packa kan vara besvärligt. Bäst är alltid varor som inte kan gå sönder så lätt i postens eller fraktbolagets hantering. Exempel är trävaror, papper, böcker, metall, textil. Men det är ju inte alltid man kan välja om man har garaget fullt av prylar. Större saker som möbler, trädgårdsredskap, cyklar och liknande kan vara bättre att sälja på Blocket då köparen själv kan komma och hämta.

Kolla prisbilden innan du lägger ut din vara. Vad är priserna på samma eller liknande vara? Under vilken kategori och rubrik ligger den?

Du bör skaffa en våg och postens och fraktbolagens (de vanligaste är Schenker – DHL) prislistor. Då kan du själv räkna ut vilken frakt du ska begära. Glöm inte att väga varan packad. Packmaterial väger mer än man tror.

Ta en bild och gärna fler. Bilderna säljer din vara. Din blivande kund vill se så mycket som möjligt av varan. Om din vara har stämplar, signering eller liknande så ta foto och visa dessa.

En del ropar ut sin vara för 1kr vilket är svårt att förstå sig på. Hur roligt är det att stå och packa en grej man sålt för 1kr!! Det går ju inte att vara säker på att det är många som vill ha varan och att priset på så sätt naturligt ska höjas. Nej, att lägga ut varan till det lägsta pris man kan tänka sig att sälja borde vara det som gäller. Men det finns många som resonerar annorlunda och är mer eller mindre säkra på att ett lågt utropspris ger bättre pris i slutändan. Men som sagt tänk på att du då också kan få sälja till det låga priset och måste gå med på det.

 

Hur börjar man?

Det första man gör är att registrera ett konto hos Tradera. Varje personnummer kan bara ha ett konto. Utom i vissa fall då man även kan ha ett företagskonto som till exempel den som har en enskild firma.

Du kommer vid registreringen av kontot få tala om vem du är och var du bor, ditt personnummer och endast riktiga uppgifter accepteras. Sedan väljer du ett Alias under vilket du sedan visar upp dig på Tradera.

Omdömessystemet på Tradera – vilket i stort innebär att varje säljare och köpare kan betygsätta transaktionen de gjort – ger viktig information om både säljaren och köparen. Ta dock negativa omdömen med en nypa salt särskilt om det bara är ett eller några stycken fördelat på flera tusen transaktioner. Många lämnar negativt av de mest konstiga anledningar och en del är också hämndomdömen för att de själva fått ett negativt av någon.

För att få igång ett alias och få lite omdömen kan du börja med att köpa några varor, betala snabbt och på så sätt få positiva omdömen. Det kan vara lättare att sälja sen om du redan har några positiva omdömen. Men det är många som börja från noll och också lyckas sälja bra vid de första försöken. Troligen spelar  omdömessystemet mindre och mindre roll. Många lägger bud på en vara innan de kollar på omdömena. Och man får väl också förlita sig på att de som uppför sig dåligt upprepade gånger kommer stängas av från Tradera. Men som alltid gäller att det som verkar för bra för att vara sant är något man ska se upp med. Även på Tradera har det förekommit en del bedragare.

Du skickar varan du sålt till kunden då den har betalts och på det sätt som var överenskommet. Packa väl och meddela gärna kunden att du har skickat varan.

Man tar enklast betalt genom en banköverföring eller betalning till Plusgiro eller Bankgiro om man har det. Det finns andra betalningssystem som blir mer och mer populära som till exempel Paypal. Betalningar som kommer därigenom får man betala en avgift på oftast cirka 5-6%.

Har du som affärsidé att sälja begagnade eller nya varor finns det också en möjlighet att öppna butik på Tradera.

 

Nätauktioner för samlare

www.collra.com  

 

Sälja på nätet utan auktion

ww. blocket.se

www.citiboard.se

 

Tjäna pengar på loppis

Att sälja på utländska nätauktioner

Vad och var kan jag sälja?

Måste jag betala skatt?

 

 

 

 

Jobba utomlands?